Koutoubia

Category: Marrakech
Manufacturer: Seværdighed

Marokkoekspert Susanne BachTekst og billeder af Marokkoekspert Susanne Bach

 

Går man ind på Djeema El Fna pladsen, vil man uden tvivl få øje på Koutoubia-mosk’én, der ligger et stenkast vest herfra, og stor majestætisk oprejst over byen, og karakteriserer byens profil.

Den virker som et godt pejlemærke, så man altid kan finde tilbage til udgangspunktet.

Koutoubia er en af de mest berømte moskéer i verden, og har pga. den flotte arkitektur i andalusisk stil, været model for mange efterligninger rundt omkring bl.a. i Rabat og Sevilla.

Koutoubias historie

Det er lidt uklart, hvornår byggearbejdet til Koutoubia er startet.

Men i hvert fald var det Almoraviderne, som byggede selve bedesalen i 1000-tallet. Det blev afsluttet af Almohaderne, der tilføjede minareten i 1100-tallet.

Navnet Koutoubia kommer af det arabiske ord al-koutoubiyyin der betyder ”et sted, hvor man sælger bøger”, dette skyldes stedet dengang var omgivet af sælgere af aviser og bøger.

Koutoubia er 69 m højt og 12,8 m bredt og bedesalen har plads til 25.000 mennesker.

Minareten/tårnet består af 6 rum ovenpå hinanden, hvor muezzinen kunne komme op til toppen og kalde til bøn. I dag sker dette ved højtaleranlæg.

Tårnet er bygget som rundetårn indvendigt, så muezzinen kunne ride op til toppen.

På toppen af minareten er der 4 kugler af kobber. De skulle oprindeligt have været af guld.

Der går en historie om, at tårnet kun blev bygget med 3 kugler, men fik sin fjerde, da Mansours kone donerede den sidste.

Det gjorde hun pga. dårlig samvittighed over at have spist 3 vindruer under ramadanen.

Der er ingen adgang for turister inde i moskéen, så den må betragtes udefra.

Før har moskéen været åbent hele tiden for muslimer, men efter terrorangrebet d. 11/9 er moskéerne blevet lukket, pga. frygt for fundamentalisterne bruger moskéen som mødested for terrorplanlægning.

Comments

Annonce