Rejser til Vietnam

Find rundrejser, grupperejser og rejser på egen hånd i Vietnam.

Klik her

Fly til Vietnam

Find de billigste flybilletter til Vietnam. Vi søger på hele nettet!

Klik her

Hoteller i Vietnam

Find hoteller i Hanoi, Sapa, Hoi An, Ho Chi Minh City og i hele Vietnam.

Klik her

Artikler om Vietnam

Se film fra Sapa, Halong Bugt og læs guiden til Hanoi, Hoi Aa og resten af Vietnam.

Klik her

Cu Chi tunnellerne

Category: Sydlige Vietnam
Manufacturer: Oplevelser

Ikke langt fra Ho Chi Minh City ligger byen Cu Chi. Byen trives i dag fint som en mellemstor provinsby, og beviserne på Vietnam-krigen er svære at finde.

Krigen kaldes på disse kanter naturligt nok for Amerikanerkrigen, og for at finde sporene skal vi ned under jorden – ned i de frygtede tunneller.

Under Amerikanerkrigen blev Cu Chi tunnellerne legendariske for det var herfra at Viet Cong – de nordvietnamesiske soldater – havde kontrollen.

Tænk dig tilbage; amerikanerne var meget selvsikre og havde bestemt kontrollen over hovedstaden i Sydvietnam, Saigon. Men kun 30 km. herfra herskede Viet Cong, alene pga. deres utrolige udholdenhed og deres myretueagtige tunnelsystem.

250 kilometer tunneller

Under jorden fandtes 250 km. tunneller der i deres velmagtsdage strakte sig helt til den Cambodjanske grænse. Netværket af tunneller var ofte flere etager dybt med forskellige hemmelige indgange, beboelse, våbendepoter og -fabrikker, køkkener og sågar underjordiske hospitaler.

Ingen adgang for amerikanerne

Fra overfladen var tunnellerne usynlige. Tit var indgangen gemt nede i floder under vandoverfalden, eller indgangshullet var dækket af trælemmer som var dækket af blade.

Fandt de amerikanske soldater en indgang, var det sin sag at komme herind, for tunnellerne var ikke bygget til store vesterlændinge, og kun de små vietnamesere kunne mase sig gennem tunnellerne.

Lykkedes det alligevel amerikanske soldater at komme ind, så var der utallige fælder hvor de faldt ned i spidse bambuspæle eller andre ubehageligheder.

Vietnameserne angriber

Med tunnellerne der strakte sig langt ind i fjendens område, var det muligt for Viet Cong’erne at dukke op af intet, selv inde midt i amerikanernes lejre.

De skød løs på de overraskede amerikanere og forsvandt så lige så sporløst. Man kan ikke lade være med at blive imponeret over vietnamesernes beslutsomhed og opfindsomhed i at bekæmpe besættelsesmagten.

Amerikanerne slår igen

I frustration over angrebene satte amerikanerne store landstyrker ind, men med meget voldsomme tab som følge.

De kunne ikke finde fjenden, og de døde som rotter i fælder både over og under jorden. De valgte derefter bomberne, og området er siden blevet kaldt ’det mest bombede, sprængte, gassede, afskovede og generelt smadrede område i verdens krigshistorie’.

Det er også her i nærheden at det mest berømte billede af krigen er taget hvor man ser en lille gruppe skrigende og grædende børn komme løbende ned af vejen, heriblandt en nøgen pige forbrændt af napalm. Bag dem går de amerikanske soldater stille og roligt.

Et billede der kun kan give en smerteligt ondt i maven.

I dag kan du besøge tunnellerne

Tunnellerne, eller et meget lille udsnit af dem, er bevaret og kan i dag besøges. De er udvidet så vores store, vesterlandske kroppe kan komme herned.

 

Faktisk er tunnellerne som besøgene får lov at kravle igennem, så store at du kan kravle på knæ, de ægte var mange steder så små at soldaterne skulle mave sig frem.
Du får også en god introduktion i hvordan tunnellerne med køkner osv. kunne holdes skjulte, og hvordan vietnameserne forsvarede sig mod og bekæmpede amerikanerne.

Der er de grusomste fælder hvor det ikke er svært at forstille sig konsekvenserne af ét forkert skridt.

Det er bestemt lærerigt at besøge stedet, og det kan varmt anbefales.

Comments

Annonce