Rejser til Vietnam

Find rundrejser, grupperejser og rejser på egen hånd i Vietnam.

Klik her

Fly til Vietnam

Find de billigste flybilletter til Vietnam. Vi søger på hele nettet!

Klik her

Hoteller i Vietnam

Find hoteller i Hanoi, Sapa, Hoi An, Ho Chi Minh City og i hele Vietnam.

Klik her

Artikler om Vietnam

Se film fra Sapa, Halong Bugt og læs guiden til Hanoi, Hoi Aa og resten af Vietnam.

Klik her

Historie i Vietnam

Manufacturer: Fakta

Vietnams historie har været præget af deres position lige syd for Kina.

De to lande har kæmpet i tusind år og den kulturelle indflydelse på Vietnam fra Kina er tydelig i religion, politik og meget andet.

I vestens øjne er Vietnams historie dog nært sammenhængende med Vietnamkrigen hvor amerikanerne forsøgte at stoppe kommunismen.

I nyere tid har Vietnam været kommunistisk og specielt inden for de sidste år har Vietnam udviklet deres helt egen meget kapitalistiske kommunisme.

Vietnam er blevet kaldt den lille tiger for sin fremadbrusende økonomi og det har skabt kontraster af hidtil usete dimensioner. De nyrige, veluddannede i Hanoi lever næsten på en anden planet end bønderne kun 50 km derfra.

Fortiden og oldtiden i Vietnam

Området som i dag hedder Vietnam har været befolket længe og bondesamfund opstod allerede i år 7000 f.v.t.

Fra det første til sjette århundred var det sydlige Vietnam et indisk påvirket cambodjansk rige ved navnet Funan.

De havde højt udviklet arkitektur og er specielt berømt for kanal- og overrislingsystemer.

I midten af landet var Champariget også kaldet Cham-kulturen, de sejlede ud og angreb naborigerne, men var mestre i stenkunst der stadig kan ses i dag. Cham var mast fra nord af vietnameserne.

Kinesisk indflydelse i Vietnam

Allerede i det anden århundred f.v.t. marcherede kineserne sydpå og invaderede Den Røde Flods Delta i området omkring Hanoi.

I de følgende århundreder bosætter der sig en lang række kinesiske embedsmænd der indfører system, orden og et centraliseret statsapparat.

De lokale vietnamesere var ikke ovenud begejstret for denne invasion og hele historien er præget af heltemodige og brave vietnamesere der gang på gang ofre sig i den tusindår lange modstandskrig.

Kineserne kommer og går

I denne periode lærte vietnameserne konfuzianisme, daoisme og buddhisme.

I 938 blev kineserne endelig smidt ud, men det var bestemt ikke sidste gang de to lande var i strid og allerede begyndelse af 15. århundreder er de der igen.

 

Franskmændene i Vietnam

Det franske militær ankommer til Vietnam i 1847 og angriber Danangs havn som svar på en undertrykkelse af franske katolske missionærer.

Allerede i 1859 belejres Saigon og i 1862 underskriver Vietnams kejser Tu Du en våbenhvile, der var begyndelsen på det franske Indokina, altså det koloniserede og besatte Vietnam, Laos og Cambodja.

På den positive side skabte franskmændene jernbanen mellem Hanoi og Saigon, men på den negative side så var det meget hårde skatter på bønderne, der gjorde det muligt.

Oprøret og Ho Chi Minh

Fra 1920’erne til efter Anden Verdenskrig lever oprøret for alvor.

I 1925 færdiggør den kommende kommunistiske leder Ho Chi Minh sin uddannelse i Canton, Kina.

Han skaber det vietnamesiske kommunistparti og efter alle Europas problemer i 1945 udråber Ho den 2. september 1945 Vietnams som selvstændigt og frit.

Amerikanerkrigen / Vietnamkrigen

Franskmændene er bestemt ikke klar til at lade Vietnam blive selvstændigt og de angriber bittert igen.

De franske soldater må snart se sig overvundet og amerikanerne træder til for at hjælpe (og for at bekæmpe kommunisterne).

Først som rådgivere og senere som rent militær. USA støtter Sydvietnams styrker og Ho Chi Minh styrer Nordvietnams hær også kaldet NFL, eller af amerikanerne Viet Cong og VC.

Hårde tab og brændende børn

Det menes at der døde omkring tre-fem millioner vietnamesere under Amerikanerkrigen, eller Vietnam-krigen som amerikanerne kalder den.

Mange var civile, børn og gamle. Billederne af børn med napalm brændende på deres krop gik verden rundt.

Der døde også omkring 58 tusind amerikanske soldater. I 1973 forlader USA officielt Vietnam og kun helt få CIA agenter bliver tilbage.

Den 30. april 1975 smadrer nordvietnamesiske tanks metalportene ind til Saigons Uafhængigheds Palads (som i dag hedder Genforenings Paladset).

Krigen slutter med spektakulære billeder af de sidste amerikanere der flygter i helikoptere ud af Saigon.

Kommunismen og genforeningen

Saigon skifter navn til Ho Chi Minh City men det var bare første symbolske forandring.

Hele befolkningen var bitter efter en lang krig, naturen var ødelagt af amerikanske kemikalier – den såkaldte Agent Orange.

Mange fra styret i syd flygtede på overfyldte både, fik deres ejendomme konfiskeret og mange blev sendt i gen-uddannelsescentre.

I kampen om kommunismen endte Vietnam med at være pro-sovjetisk frem for pro-kinesiske og dermed ender Vietnam omringet af fjender med Kina og Mao mod nord og Cambodja og Khmer Rouge mod sydvest.

Doi moi og åbningen

Da Sovjet Unionen og Gorbachov lancere glasnost og perestroika følger Vietnam efter og i 1986 påbegyndes doi moi der betyder økonomiske reformer.

Selvom Vietnam ikke brød sig om østblokkens fald var der hul til den frie økonomi og handlen (og mange vil påstå, kapitalismen) sprang frem sammen med højere levestandart og velfærd.

Nutiden i Vietnam

Den lille tiger som Vietnam kærligt kaldes, da Kina kaldes den store drage, springer frem rent økonomisk.

I 1994 løfter USA den økonomiske embargo og Kina og Vietnam synes også at være på god fod. Vietnam er et aktivt medlem af ASEAN, en slags Sydøstasiatisk EU.

Vietnams økonomi stiger med 8 % om året og et besøg i Hanoi med fem års mellemrum vil være et besøg i to forskellige byer.

Vietnam ser fremad

Alle vietnamesere ser fremad, ingen har tid til at se sig tilbage, for de har alle for travlt med at handle.

På hvert et gadehjørne, og tre-fire-fem steder inden næste gade hjørne, findes en butik, en der sælger te/postkort/tyggegummi eller en bærbar restaurant.

Vietnameserne er et meget igangsættende folkefærd og intet synes at kunne stoppe udviklingen.

De unge brænder for Vietnam, livet og fremtiden.

Comments

Annonce