Rejser til Vietnam

Find rundrejser, grupperejser og rejser på egen hånd i Vietnam.

Klik her

Fly til Vietnam

Find de billigste flybilletter til Vietnam. Vi søger på hele nettet!

Klik her

Hoteller i Vietnam

Find hoteller i Hanoi, Sapa, Hoi An, Ho Chi Minh City og i hele Vietnam.

Klik her

Artikler om Vietnam

Se film fra Sapa, Halong Bugt og læs guiden til Hanoi, Hoi Aa og resten af Vietnam.

Klik her

Mad og drikke i Vietnam

Manufacturer: Fakta

Mad er utroligt vigtigt for vietnameserne og at spise ude er en meget vigtig del af den almindelige vietnamesers hverdag.

Det opdager man hurtigt hvis man går en tur i gaderne, her sidder alle fra høj til lav og spiser på den ufattelige mængde af gadekøkkener man finder overalt i Vietnam.

Det er selvfølgelig fantastisk for den besøgende for vietnamesernes glæde for mad gør, at man ikke kan gå mange skridt før man ramler ind i en restaurant.

Udvalget er også enormt, der er selvfølgelig en hel masse skønne gadekøkkener, hvor man kan få Pho (traditionel suppe), hot pot og alt muligt andet simpel mad.

Pga. den franske indflydelse, er der utroligt mange skønne restauranter, der enten specialiserer sig i fransk madlavning eller laver fusionskøkken mellem det franske og vietnamesiske køkken.

Desuden finder man pga. blandt andet den buddhistiske indflydelse enkelte vegetar restauranter, hvor man for eksempel specialiserer sig i at få soja produkter til at minde mest muligt om kød.

Så gå ombord i det vietnamesiske køkken, der venter dig megen kulinarisk nydelse.

Friske forårsruller

Det kan være meget varmt i Vietnam og med en meget høj luftfugtighed er det ikke altid man har lyst til tung mad.

I de situationer kan det varmt anbefales at prøve de friske forårsruller.

At sidde på en af de mange hyggelige restauranter med balkon eller tagterrasse i Hanois gamle kvarter og sidde og kigge ned på mylderet af mennesker og motorcykler, mens man nyder Vietnams mest friske spise.

Skønnere bliver det ikke.

De kaldes ’Banh trang’ i nord og ’banh da’ i syd og er helt friske forårsruller med helt friske råvarer.

Tyndt, tyndt rispapir, rullet om f.eks. salat, bønnespirer, glasnudler, lækkert marinerede rejer og gerne lidt stegte, knuste jordnødder.

Derefter dyppes hele molevitten i den, i Vietnam, allestedsnærværende fiskesauce. En skøn, frisk frokost!  

Fiskesauce - himmelsk eller djævelsk?

Du undgår den ikke, smagen og lugten af fiskesauce, den er allestedsnærværende og umulig at undgå.

Den er for vietnamesere som ketchup er for alle os andre.

Og alle har en mening om den - enten elsker man den eller også hader man den.

 

’Nuoc mam’ som fiskesauce hedder på vietnamesisk laves ved at lade meget saltede fisk fermentere i keramikbeholdere i op til 12 måneder.

Alt kan dyppes i denne stærkt lugtende sauce og den tilsættes også det fleste retter.

Det er derfor nemt at finde en restaurant i Vietnam, så snart man har lært saucens meget karakteristiske lugt at kende.

Man følger blot sin næse til nærmeste skønne spisested.

Pho - nudelsuppe

Dette er retten du ikke kommer udenom i Vietnam. Nogen betegner den som suppen, der byggede et land eller endog vandt en krig.

Den fås i mange varianter, hvilket betyder at selve grundsuppen, der indeholder enten oksekød eller kylling er en opskrift, der vogtes og nedarves fra generation til generation.

For at få den rigtigt rige smag og konsistens, skal suppen koge meget længe og det er grunden til at man ser så mange vietnamesere spise den som morgenmad på alle gaderestauranterne, da de elsker at spise pho til morgenmad, men ikke har tid og lyst til at stå op klokken 4 om morgenen for at lave mad.

Gade/markedsmad i Vietnam

Bia Hoi

Verdens billigste øl! Så er det vel egentlig ikke nødvendigt at sige mere.

For blot 1 krone glasset kan denne vietnamesiske specialitet nydes over hele landet, men dog ingen steder som i Hanoi, hvor du i det gamle kvarter finder mikrobryggerier på de fleste gadehjørner.

Øllet brygges og skal drikkes samme dag, da der ingen konserveringsmidler bruges i fremstillingen.

Skal nydes kold og gerne lidt hurtigt, da det ellers bliver fladt.

Til gengæld kan man drikke mange, da bia hoi oftest er meget mildt på procenterne.

Fransk indflydelse

Da franskmændene endelig forlod Vietnam efterlod de en stærk kulinarisk indflydelse, som stadig gennemsyrer det meste af Vietnam.

Derfor kan man i alle større byer finde masser af lækker fransk eller fransk inspireret mad.

Fra smarte fusions restauranter til små boder på ethvert gadehjørne der laver sandwhiches på baguettes.

Spis hund i Vietnam

Ja, vietnameserne spiser hund. I dag er det noget alle gør, og kan i Hanoi specielt opleves langs floden i den nordlige ende af byen.

Sådan har det dog ikke altid været. I tidligere tider var det et ceremonielt måltidman spiste ved fuldmåne og det var kun mænd der deltog.

Vegetarisk (tofukød)

Vegetarisk mad er en betragtelig del af det vietnamesiske køkken, specielt den 1. og 15. i månekalenderen (link til månekalender) der er buddhistisk hellige dage.

Over hele landet finder man restauranter der laver retter der specialiserer sig i at lave tofu retter, der minder så meget om kød i både udseende og smag at selv hardcore kødspisere, kan have svært ved at opdage forskellen.

Derudover kan både friske og stegte forårsruller og pho (traditionel suppe) fås i lækre vegetariske versioner.

Det skal dog påpeges at hvis man er ortodoks vegetar kan det være svært i Vietnam, for det er svært at komme udenom fiskesauce og rejepasta som base for maden.

Comments

Annonce