Rejser til Mexico

Find kulturrejser, grupperejser, rundrejser og badeferie til Mexico.

Klik her

Fly til Mexico

Find de billigste flybilletter til Mexico. Vi søger på hele nettet!

Klik her

Hoteller i Mexico

Find hoteller i Mexico City, Oaxaca, San Cristobal, ved kysten og i hele Mexico.

Klik her

Artikler om Mexico

Se film fra Mexico City, Yucatan, Chiapas og Oaxaca og læs vores rejseguide til hele Mexico.

Klik her

Mérida

Category: Yucatan
Manufacturer: By

Merida er Yucatáns mest charmerende by, og faktisk lå her før spaniernes ankomst mayaernes storslåede by T’hó.

I dag er Merida et sprudlende bycenter på over 700.000 mennesker, og byens dybe kulturelle rødder har også gjort Merida til stedet hvor meget internationalt kunst og kultur skabes.

Hele ugen er her nye åbninger af kunstgallerier, lokal inspireret folkedans, teaterforestillinger, koncerter og meget andet, hvilket har gjort Merida til hjem eller sommerhjem for mange mennesker af mange nationaliteter.

I weekenden sker her endnu mere når centrum lukkes af, markedet invaderer byen, og det kun er fodgængere der kommer ind i bymidten.

Meridas historie

Efter at spanierne kom hertil og angreb mayaerne, grundlagde Francisco de Montejo den Yngre i 1540 den spanske koloni Campece ca. 160 km. syd for Meridá.

Herfra udnyttede han en lokal stridighed mellem mayaerne og fik dermed overtaget til at invadere T’hó i 1542. Han udvidede sit magtområde, og i 1550 havde spanierne stort set indtaget hele Yucatán.

Da de spanske conquistadors kom ind i Merida, kiggede de på mayaernes bygninger, og deres stentype samt konstruktion mindede dem om romernes bygninger i den spanske by Meridá, derfor navngav de omgående deres nye by: Meridá.

De rev mayaernes bygninger ned og begyndte at opbygge områdets koloniale hovedby.

De byggede blandt andet katedralen og andre af de officielle bygninger af mayaernes sten.

Siden har Meridá blomstret og holdt stand mod borgerkrige, dog kun ved at love loyalitet med Mexico City (før var området tro mod Spanien).

Den dag i dag er Yucatán og Merida en del af Mexico, men de lokale føler at de er deres egne herrer med deres egen særskilte kultur. Der er en stærk, herskende lokalfølelse.

Byens plads, Plaza Grande

Helt tilbage fra mayaernes tid var det område midt i byen som hedder Plaza Grande, centrum.

Det er en stor, men hyggelig plads med duer, grønne træer og spændende bygninger.

Pladsen kaldes også blot for ’El Centro’, altså centrum, og rundt om finder du nogle af byens bedst bevarede og smukkeste koloniale bygninger.

 

Catedral de Sa Ildefonso

I den østlige ende af Plaza Grande ligger Catedral de Sa Ildefonso som er en af Mexicos ældste kirker – og som så mange andre ligger lige oven på et gammelt mayatempel.

Kirken blev opført mellem 1561 og 1598 af hårdtknoklende mayaarbejdere. Inden i kirken finder du Foreningens Kristus, Cristo de la Unidad, der skal symboliserer foreningen mellem spanierne og mayaerne.

Her er også scener fra kulturmødet, altså da spanierne ankom til T’hó, afbilledet på kirkens vægge.

Casa de Montejo

I den sydlige ende af Plaza Grande ligger Casa de Montejo der blev opført i 1549 for at huse soldater, men siden blev ombygget til bolig for den mægtige Montejo-familie – efterkommerne af Francisco de Montejo den Yngre der invaderede T’hó og grundlagde Meridá.

Nu er det en bank, og du kan komme ind i bankens åbningstider for at se denne smukke bygning, eller du kan se de meget interessante malerier udenfor.

Her ses de mægtige og sejrende conquistadors der med hellebarder i hånden træder brutalt ned på halsen af barbarerne – det er vigtig at dette IKKE er mayaer, selvom det er meget svært ikke at tænke det når man nu kender virkelighedens historie.

Calle 60

Væk fra Plaza Grande kan du gå en tur op ad Calle 60– altså Gade 60. Det er en blok nord for den centrale plads og forbi Parque Hidalgo hvor du først kommer til Iglesia de Jesús – en smuk kirke bygget af jesuitterne i 1618.

Stenene til kirken kommer (selvfølgelig) fra et gammelt mayatempel, og selvom spanierne gjorde alt hvad de kunne for at slette alle tegn på dette, så prøv at gå helt over i hjørnet ved den vestlige væg mod Parque Hidalgo.

Videre ned af gaden kommer du til Teatro Peón Contreras fra omkring år 1900. På den anden siden af Calle 60 finder du Universidad de Yucatán.

Nordpå er Parque Santa Lucía, og i gamle dage stoppede diligencen her med trætte rejsende.

Vil du købe en souvenirer, så gå hen til Bazar de Artesanias der hver søndag sælger alt i kunsthåndværk.

Hotel Hacienda Merida

Der er så mange charmerende hoteller i skønne, koloniale bygninger. Hotel Hacienda Merida er et af de bedste og bestemt et godt bud for en romantisk ferie.

Se hele filmen om dette skønne hotel

Comments

Annonce