Fly til Tyrkiet

Find de billigste flybilletter til Tyrkiet. Lad vores søgemaskine lede.

Klik her

Hoteller i Tyrkiet

I Istanbulk, i Kappadokien, ved stranden og alle andre steder i Tyrkiet.

Klik her

Rejser til Tyrkiet

Ferie, storbyrejser, rundrejser, grupperejser og alle andre rejser til Tyrkiet.

Klik her

Artikler om Tyrkiet

Læs om Istanbul, se film fra storbyen og læs vores rejseguide til alle bedste steder i Tyrkiet.

Klik her

Göreme Open Air museum

Category: Kappadokien
Manufacturer: Oplevelser

Göreme-dalen og Göreme Open Air Museum ligger kun to km fra byen Göreme og er fyldt med fascinerende og fantastiske tufstensformationer.

Lige så fantastiske som de ser ud udefra, lige så overraskende og ufatteligt imponerende er det når du træder inden for i kirkerne.

De fleste kirker og huler blev udhugget mellem 4. og 13. århundred af asketiske kristne.

De bosatte sig her og byggede gennem tusind år et kristent samfund op hvor hver del var centreret omkring en kirke der, ligesom beboelseshulerne, var hugget ud i tufstensklippesiderne.

Inden for er der malet enestående kunstværker der forestiller Jesus, helgener, jomfru Maria og mange andre; i det hele taget hele bibelhistorien i billeder.

Kirkerne er gemt i naturen i Göreme-dalen

Kirkerne er camoufleret, og du ser dem ved første øjekast slet ikke.

Der er ikke meget kirke udadtil, det er kun indvendig det religiøse findes hvilket måske ikke er så overraskende i et område hvor en del muslimske hære har krydset med jævne mellemrum.

I begyndelsen var det blot simple mønstre der prydede kirkerne og i flere kirker ses disse symboler stadig. I denne periode omkring år 700 og 800 var der billedeforbud i kristendommen som vi kender det i dag i islam.

Da det igen blev tilladt at male helgener og andre religiøse personer, begyndte kunsten for alvor at sprudle.

Kirkerne som billedbøger

De fleste kirker er billedbøger der fortæller handlingen i biblen så folk der ikke kunne læse også kunne uddannes kristent.

Da muslimerne fik overtaget, og islam blev den dominerende religion i området, forsvandt de kristne. Kirkerne gik som religiøse bygninger i glemmebogen.

Mange kirker blev brugt som dueslag eller opbevaringsrum. Muslimerne der mener det strider mod koranen og mod Gud at afbilde levende væsner, specielt profeterne, brød sig ikke om billederne af Jesus der også er profet i islam.

Derfor fik både han og mange andre portrætter kradset deres øjne ud eller sågar fjernet hele deres ansigt.

Blot nogle af kirkerne

Der er mange smukke kirker som alle fortjener et besøg. Der er Carikli Kilise/Sandalkirken der er navngivet efter et par fodaftryk i kirkens gulv.

Eller Azize Barbara Sapelis/Barbara-kapellet der har mere ikonbaseret kunst som er smukke i dets simpelhed. Der er også Elmali Kilise/Æblekirken som er opkaldt efter englen Gabriel der holder en globus som er blevet set som et æble.

Eller Yilanli Kilise/Slangekirken der har fået navnet efter Skt. George der kæmper mod dragen, her i form af en slange. Herinde finder du også et billede af Det Sande Kors som holdes af Helena og hendes søn Konstantin.

Karanlik Kilise/Den Mørke Kirke

Den Mørke Kirke koster en ekstra entre og du skal ikke tøve, bare betal, du fortryder det aldrig.

Det koster mindre end en fadøl og vil påvirke dig meget længere. Selve kirkerummet er dunkelt da eneste naturlige lyskilde er et vindue ude i første rum.

Der er opsat lamper så du kan se de smukke malerier. Der er en helt unik blå baggrund der er fremstillet vha. lazuli, et meget kostbart farvestof.

Du finder flere gode malerier af Jesus, bla. hvor han forrådes af Judas. I forenden af kirken venstre side ser du Abraham og under ham Jesu klæde hvor hans ansigtsaftryk ses – kendt som Veronicas sveddug.

Meget mindre er ødelagt herinde, og malerierne er vel restaurerede

Den sidste kirke er udenfor

Ude foran selve museumsområdet, på den anden side af vejen, ligger Tokali Kilise der er den største af alle kirkerne.

Prøv at være her tidligt da det er en helt anden oplevelse at have det hele for sig selv, sammenlignet med når syv turgrupper alle råber i munden på hinanden.

Lige inde i første rum kan du ’læse’ eller se hele Jesu liv i en tegneserieudgave. Malestilen her er meget anderledes end i de andre kirker, mere simpel og beskrivende.

Inde i selve det store rum er der mørkt, men når dine øjne har vænnet sig til lyset, ser du mange farver og flotte malerier.

Igen er der brugt meget af den dyre, blå farve, og mange billeder der fortæller om Jesu mirakler og specielt selve korsfæstelsen dominerer.

Comments

Annonce