Anmeldelse af 'Kunsthåndværk i Mexico'

Manufacturer: Anmeldelser
Price: Kr. 249,00

Mikael Witte er en af Rejseprogrammet.dk bedste eksperter og en meget populære rejseledere til Mexico.

Mikael er et kreativt multimenneske med bl.a. en række spændende bøger på samvittigheden.

Den 24. marts 2011 udkom den seneste: Kunsthåndværk i Mexico.

Samme dag kl. 17 åbner Kunstindustrimuseet i Bredgade 68, København K en udstilling der bygger på Mikael Wittes private samling mexicansk kunsthåndværk.

"Jeg er begejstret for kunsthåndværk fra Mexico: Tænk sig at de, som mange betragter som underudviklede og fattige, har overskud til at forme og dekorere det meste af det, de omgiver sig med. Ja, at de tilsyneladende ikke kan lade være med at arbejde med æstetik. At kunstnerisk udformning er del af deres hverdag", siger Mikael Witte.
 
Andre kan påstå, at al den tid der bruges på at håndforme og udsmykke, kunne være udnyttet langt bedre på marker og i fabrikker, så deres tårnhøje problemer med fattigdom og ulighed kunne blive løst. Det er indlysende.

Men hvis udsmykning betragtes som et ritual, hvis håndværkeren mener, at udsmykningen kan beskytte mod dårligdomme og således skabe velfærd og rigdom, så bliver det en ganske fornuftig investering, som økonomer ynder at formulere sig.

"Selv synes jeg, det er vigtigere at tænke på livskvalitet", erklærer Witte.

Udgivelsen af bogen, der kommer på forlaget Klim, er støttet af bl.a. Rejseprogrammet.dk.

Alebrijes, papel amate og kranier af sukker

På udstillingen i Kunstindustrimuseet myldrer alebrijes, træfigurer, som mænd har skåret af copaltræ, og kvinder har bemalet, så de får en helt surrealistisk karakter.

Her er papel amate, naivistiske malerier af livet på landet malet med acryl på barkpapir. Der udstilles kranier af bemalet sukker, calaveras, som er helt afgørende gaver på De Dødes Dag, og så er der skeletter af mange slags.

Der er menneskemasker og andre af dyr, flest af jaguarer, som kaldes tigres.

Der er festflag, papel picado, af silkepapir. Tasker af bast og plast. Og så er der tekstiler i lange baner, håndvævet og rigt dekoreret med broderier.

Især indianske kvinder har holdt fast i deres traditionelle dragter og den håndværksmæssige produktion, som rummer symboler både for fællesskabet og den enkelte kvinde.

Det er bl.a. disse vidt forskellige brugs- og pyntegenstande, der beskrives i bogen.

Omfattende tradition

I Mexico findes en omfattende tradition for kunsthåndværk, som har mange rødder.

Der er de indianske fra før den spanske erobring for 500 år siden.

Der er spanske med rødder i islam. Så er der kinesiske, som skyldes, at Stillehavet dengang var den sikreste handelsvej til Europa, når fint porcelæn skulle nå frem til den europæiske overklasse.

Mexico blev et stop, hvor varerne skulle transporteres over land. Og selvfølgelig er der nordamerikanske, for USA ligger så tæt ved. Samt resten af verden!
 
Kunsthåndværket er rigt, og det er under bestandig udvikling.

Det kræver ikke bare tradition, men også udvikling. Nogle kunsthåndværkere udtrykker sig mere individuelt end andre, dyrker deres personlige udtryk, skaber noget unikt i ordets egentligste forstand og fjerner sig dermed fra traditionerne.

Andre orienterer sig mod det umiddelbart salgbare, gentager det sikre som befæster håndværket. Kunsthåndværk laves for at blive brugt, men udformningen har altid et element af leg. Sådan er det også i Mexico.

Den første sombrero

Mikael Witte fortæller at det første mexicanske kunsthåndværk købte han umiddelbart efter, at han første gang var landet i Mexico. Det var i 1983.

"Mine øjne blev fanget af en stor sombrero, en flot flettet stråhat med pink silkefor i pulden. Sådan en skulle min søn da have, besluttede jeg på stedet.

Syv år var han dengang, så sælgerens søn af angivelig samme alder måtte agere model for at sikre mig, at størrelsen blev den rette.

Selvfølgelig ville jeg ikke købe hatten lige med det samme, det gentog jeg over for mig selv, flere gange endda, for jeg ville jo rejse i mange måneder.

Men så blev jeg alligevel overvældet af situationen.

Altså købte jeg sombreroen, og havde således skaffet mig et problem på halsen.

I de følgende måneder skulle jeg rejse med en hat, der var alt for lille til at jeg kunne sætte den på hovedet. Altså hang den i snoren om min hals. Eller jeg hang på den", indrømmer Witte.

Og nu er hatten så kommet med på udstillingen.

Køb 'Kunsthåndværk i Mexico' hos f.eks. Klim - klik her.

Forlag Klim
Antal sider 251
Udgivelses år 2011

Comments

Annonce